Is een fluitketel zuiniger of kan je toch beter een waterkoker nemen? En welke waterkoker is handig?
Water koken
Eigenlijk kook je best vaak water gedurende de dag. Je zet een kopje thee. Waterkoker aan. Je lengt de espresso koffie wat aan. Waterkoker weer aan. Het avondeten moet op tafel komen. Even snel de waterkoker aan. En ’s avonds nog wat thee? Daar wordt de waterkoker weer aangezet. Hoeveel energie je precies verbruikt, hangt natuurlijk van jouw gebruik en van jouw waterkoker af. Een energiemeter maakt dat allemaal inzichtelijk, maar als dat je teveel moeite is, kun je natuurlijk wat bronnen online raadplegen.
Zo bestaat voor de meeste Nederlandse gezinnen het grootste gedeelte van het energieverbruik thuis uit gas. Dus voor je verwarming, douchen en koken. Electra is ‘slechts’ dertig procent van het energieverbruik.
Van het electriciteitsverbruik is het gros voor de ‘grote’ posten zoals verlichting, wasmachine, wasdroger en koel- vrieskast. Je waterkoker hoort bij de overige apparaten. Relatief gezien een onbelangrijke post. Toch kan een waterkoker best wel wat energie verbruiken. Dus als je de rest al aangepakt hebt, kun je eens kijken naar je waterkoker.
Allereerst de conclusie dat je beter water kan koken in een waterkoker. Ja, iemand heeft het onderzocht of een waterkoker handiger is dan een fluitketel qua energieverbruik.
Uit dat onderzoek komen een aantal interessante conclusies:
- Water koken in een waterkoker verbruikt minder energie dan in een fluitketel op het gasfornuis.
- Water koken in een waterkoker gaat sneller dan in een fluitketel.
- Een half litertje water koken kost iets meer dan een cent.
Dat geeft toch wel enige stof ter overdenking. Waarom kook ik het water eigenlijk in een pannetje? Je kan beter wat water koken in een waterkoker en dat overgieten in het pannetje. Dat gaat sneller en verbruikt minder energie. En stel dat je dagelijks vijf keer een kopje thee drinkt. De energierekening op jaarbasis van theedrinken is dan 20 euro. Ok, dat is niet wereldschokkend, maar als je toch de waterkoker vaker gaat gebruiken voor het koken, dan is het handig om eens te kijken naar je waterkoker. Misschien is een andere waterkoker handiger.
Welke waterkoker?
Natuurlijk zijn er verschillen in gebruiksgemak. Maar als het je om het energieverbruik gaat, dan moet je kijken of je bij de waterkoker makkelijk de hoeveelheid water kan doseren. Hoe minder water je hoeft te koken, hoe zuiniger immers.
Daarnaast is het handig als je de temperatuur kan instellen. Voor thee is 80 graden immers lekkerder en ook nog eens energiezuiniger.
Het vermogen van een waterkoker geeft aan hoeveel energie het verbruikt, maar ook hoe snel waterkoker is. Je hebt niet zoveel aan een waterkoker met het minste aantal Watt als deze heel langzaam het water kookt. Dan is de waterkoker immers per saldo nog niet zuiniger. Dan kun je beter een waterkoker met een hoog vermogen van bijvoorbeeld 3000 Watt welke snel het water kookt. Per saldo is dat dan een zuinigere waterkoker.
De ProfiCook WKS 1020 (affliate link) is een snelle waterkoker van 3000 Watt waar je de temperatuur kan instellen en waar je snel kan zien hoeveel water erin zit. Ideaal dus om zuinig water mee te koken.
Zuiniger water koken
Als je minder energie wilt verbruiken, hoef je niet gelijk de meest zuinige waterkoker aan te schaffen. Zo dramatisch is het verbruik ook weer niet. Maar als je toch een nieuwe waterkoker moet aanschaffen, schaf dan wel een zuinige (en snelle) waterkoker aan. Dat is echt een stuk handiger.
Want je kunt nu ook al beter met je waterkoker het water koken. Dat is namelijk een stuk zuiniger dan water koken op je gasfornuis. Dus kook water voor bij het koken via de waterkoker, want dat is beter voor het milieu en je portemonnee!