Het is koud buiten. Tijd voor handschoenen, maar wat doe je als het glad wordt. Zijn winterbanden op je fiets handig?
Fiets winterbanden
IJzel en bevroren sneeuw maken fietspaden tot een best verraderlijk traject. Hoe voorkom je dat je uitglijdt met eventuele nare blessures? Gelukkig zijn er ook fietswinterbanden. Deze banden bestaan uit een speciaal rubber wat stroever is zodat je ook op een ijzige ondergrond nog steeds fatsoenlijk kunt remmen. Gewone fietsbanden worden door de vrieskou keihard waardoor je minder grip hebt. Winterbanden blijven ook bij lage temperaturen elastisch. Vandaar de tip om wat lucht uit je gewone banden te laten lopen. Maar winterbanden hebbben ook een ander profiel waardoor de banden meer grip hebben op een winterse ondergrond. Naast profielbanden heb je voor echt glad terrein ook banden met spikes. Deze metalen pinnen of knopjes steken uit de band, waardoor het contact met de ondergrond beter wordt en blijft. Als mountainbiker vind je dat misschien wel handig, maar voor de dagelijkse rit zijn speciale profielbanden handiger. Het gaat je echter wel wat kosten. Het zijn best prijzige banden, maar je zult ze er ook elke winter op je fiets moeten plaatsen. Als je handig bent, kun je dat zelf. Maar als je de fietsenmaker dat moet laten doen, dan doet hij/zij dat natuurlijk niet gratis. En vergeet de bandenwissel in het voorjaar niet. Je moet dus twee keer per jaar de fietsenmaker inschakelen.
Alternatieven voor winterbanden op fiets
Best kostbaar dus. Het zou toch handig zijn als je iets eenvoudig zelf op je fietsbanden kon plaatsen. Zo iets als sneeuwkettingen (bijvoorbeeld deze Slipnot fiets sneeuwkettingen) of nog beter sneeuwsokken. Er was een product SafeOnSnow wat als een soort wintersok om je fietsband werd gebonden. De ervaringen zijn echter niet zo positief (zie dit artikel). Om de sokken te sparen, moet je ze eigenlijk eraf halen als niet op sneeuw rijdt. Dus zodra je op een stuk komt, waar er gestrooid is, moet je ze weer eraf halen of gaan lopen. Nogal onhandig.
Een doe het zelf tip is om tie wraps (kabelbinders) om je fietsbanden te binden. Eigenlijk een soort doe het zelf sneeuwketting voor de fiets.
Niet een echte handleiding, maar wel enkele handige tips:
- Handig als je trommelremmen hebt. Bij fietsen met remblokjes, zal het waarschijnlijk aanlopen.
- Per band heb je ongeveer 35-40 tie wraps nodig. Dus een tie wrap naast iedere spaak.
- Laat een klein beetje lucht uit je banden lopen.
- Niet te strak (afknellen), maar ook niet te los. Je wilt niet dat ze gaan schuiven.
- Beide banden doen.
- Zwarte tie wraps vallen minder op, maar op donkere dagen kan een beetje opvallen geen kwaad.
- Neem iets dikkere tie wraps, deze gaan minder snel kapot.
- Zorg dat de de sluiting van de tie-wrap aan de binnenkant van de velg zit en dus naar het midden van uw fiets wijst. Dit zal ervoor zorgen datde tie-wraps niet tegen je spatborden aan zullen lopen. Bovendien zullen ze minder snel afbreken.