Een VPN in China is handig als je gebruikt maakt van Gmail, Google Maps, Facebook en Whatsapp. En ook voor andere websites.
VPN China
Sommige websites en online diensten zijn in China niet toegankelijk. De Chinese overheid beschikt namelijk over een Great Firewall en heeft sommige websites ontoegankelijk gemaakt. Toch zijn er wel wegen waarlangs je gebruik kan maken van deze diensten. Via VPN kun je bijvoorbeeld de Great Firewall omzeilen en ook in China gebruik maken van bijvoorbeeld Google Maps en Whatsapp.
Welke VPN is handig en zijn er nog andere manieren dan VPN?
VPN
Er zijn veel goedkope VPN aanbieders op de markt. Je kunt zelfs een eigen VPN server installeren op je Raspberry Pi. Maar als je op reis gaat naar China kun je beter een goede VPN dienst aanschaffen. De Great Firewall internet filter blijkt namelijk vrij geavanceerd te zijn (zie deze ervaringen
met de Great Firewall). Met een eigen VPN server ben je redelijk makkelijk te blokkkeren (via je IP adres). Je kan wel wat ontwijkende maatregelen (andere poort, SSL tunel, obfuscation) nemen, maar de Great Firewall is zo geavanceerd dat het zich aanpast. In de praktijk merk je dat doordat je de gewenste websites niet kan bereiken of dat de verbinding heel traag wordt.
Betere VPN diensten maken gebruik van meerdere locaties ofwel er zijn meer IP nummers. Daarnaast gebruiken zij andere maatregelen (obfuscation) waardoor hun VPN dienst toch te gebruiken is in landen zoals China welke werken met een internet filter.
Een goede VPN dienst is NordVPN. Er is zelfs een instelling ‘Obfuscated servers’ waardoor je toch gebruik kan maken van hun VPN dienst in landen met een internet filter.
Het is overigens wel een kat-en-muis spel. Wat het ene moment werkt, zal het andere moment niet werken. Als je gebruik maakt van één VPN dienst, kan het interessant zijn om het eens vanuit een andere locatie/land te proberen. Misschien werkt de ene locatie niet en de andere locatie wel. Op zich logisch als je kijkt hoe de Great Firewall werkt.
Je mobiel netwerk kan ook invloed hebben op de ‘bereikbaarheid’ c.q. werking van je VPN dienst. Je eigen mobiele dataverbinding schijnt vaak goed te werken, maar is wel vrij prijzig. Als je een Chinese simkaart gebruikt kun je beter geen China Telecom gebruiken. Handiger is om te kiezen voor China Unicom.
Het is dus handig om te kiezen voor een goede VPN dienst met meerdere locaties zoals NordVPN.
VPN alternatieven
In plaats van VPN kun je ook gebruik maken van andere diensten om de internetfilter te ontwijken. Bijvoorbeeld Shadowsocks. Shadowsocks is een open-source encrypted proxy. Je kan het dus op een eigen server opzetten (zie Shadowsocks server opzetten). Bij VPN weten ze niet wat je doet, maar ze weten wel dat je gebruik maakt van VPN. Bij Shadowsocks kun je verbergen dat je het gebruikt. Een eigen Shadowsocks server opzetten is voor de meeste mensen te moeilijk. Je kan uiteraard ook gebruik maken van een Shadowsocks dienst zoals Shadowtunnelz.com.
Een ander alternatief is Lantern. Lantern is ook een proxy dienst, maar alleen geblokkeerde websites gaan via de proxy. Het is wel minder anoniem, maar in theorie zou je hierdoor hogere snelheden kunnen bereiken. Gebruik Lantern Pro verwijscode: GFBSV7
Wij krijgen dan allebei één tot twee maanden gratis gebruik van deze proxy dienst.
VPN in China
De Great Firewall is best indrukwekkend en eigenlijk bijzonder effectief. Om ondanks deze internetfilter toch gebruik te kunnen maken van Google diensten en websites als Facebook en Whatsapp, heb je een ’tunnel’ nodig. Met een eigen VPN server of een goedkope VPN dienst redt je het niet.
De beste kansen heb je als je gebruik maakt van een goede VPN dienst als NordVPN (affiliate link). Maar de Great Firewall past zich voortdurend aan. Gelukkig kun je bij deze goede VPN kiezen uit verschillende locaties.
Een optie is om ook gebruik te maken van andere diensten zoals Shadowtunnelz.com en Lantern. Neem deze naast je goede VPN dienst zodat je ook in landen als China gebruik kan maken van handige websites als Google en Facebook.