Spareribs. Soms heb je er zo veel zin in. Natuurlijk kun je ze kant en klaar kopen, maar zelf spareribs maken is lekkerder, goedkoper en helemaal niet zo moeilijk. Op internet zijn vele spareribs recepten te vinden, maar wat is een goed spareribs recept? Ontdek hoe je lekkere malse spareribs met een knapperig velletje kan maken.
Spareribs recepten op internet

Ik ging op zoek naar een eenvoudig en goed spareribs recept voor in de oven of op de barbecue. De spareribs recepten zijn af en toe is het wat tegenstrijdig. Zo moet je in sommige recepten de spareribs eerst koken. En in andere recepten raden ze je dat juist af (soepvlees). Wat is dan wijsheid? Om het uit te testen heb ik de spareribs op beide manieren bereid. Mijn conclusie is dat je de spareribs beter in de oven kan voorgaren. De spareribs zijn dan smaakvoller. Ze zijn iets droger maar nog steeds heerlijk mals. Het voordeel van koken is dat de (voorbereidings-) tijd wat korter is. Je bespaart dan tijd met het marineren.
Spareribs maken
Spareribs in de oven klaargemaakt vind ik smaakvoller. Het klaarmaken is eigenlijk niet zo moeilijk. Je moet wel een dag er voor uit trekken omdat je de spareribs een dagje in de marinade moet laten staan. Eigenlijk is het heel simpel. Je prepareert de spareribs, marineert de spareribs, laat het een dagje staan en stopt ze dan in de oven. In totaal was ik een uurtje met de voorbereiding bezig. Maar ik had dan ook voor acht personen spareribs (vier kilo).
Spareribs schoonmaken
Veel mensen vinden vette spareribs niet lekker. Maar koop niet te magere spareribs, want het vet smelt voor het grootste deel weg tijdens de bereiding en geeft wel veel smaak. Als het te vet is, ligt dat meestal aan de bereiding (zie ontvliezen). Zorg dat je de spareribs goed schoonmaakt vanwege losse stukjes bot (is beter voor je tanden). Even afspoelen onder de kraan of een azijnbadje (spareribs in een azijnbadje schoonmaken: dubbel bad van drie liter water met een kopje azijn).
Snij losse stukjes af zodat die ook niet zwart kunnen worden. Snij de ribs op de juiste lengte zodat het goed in de oven of op de barbecue past.
Spareribs ontvliezen
Belangrijkste van het klaarmaken van spareribs is het ontvliezen. Spareribs hebben aan de holle kant een taaie vlies. Door dit weg te halen kan de marinade beter binnendringen en kan het vet ook beter weg. Veel mensen hikken tegen het ontvliezen aan, maar het is eigenlijk zo gebeurd. De truck is dat je een beginnetje maakt zodat je dan de vlies in één keer van de rib af kan trekken.

Het gaat het beste door de botte kant van een gewoon mes tussen het vlies en het eerste bot aan de dikke zijde van de sparerib te wurmen.

Heb je dit eenmaal voor elkaar, trek het vlies dan van de botten in de richting van het smalle deel. Gebruik eventueel een stuk keukenpapier, dit maakt het een stuk makkelijker met vette vingers. (zie tevens bbq-helden.nl instructie).
Spareribs marinade
Op internet vind je vele marinades. Ik zelf vond deze Singapore marinade het lekkerst.
Voor deze Oosterse marinade gebruik je (goed voor 2-3 kilo spareribs):
- 8 eetlepels Soya Saus (zoute)
- 2 eetlepels Olie
- 2 eetlepels Bruine Basterdsuiker (aangedrukt)
- 1 Limoen
- 2 Rode Spaanse Pepers
- 6 teentjes knoflook
- 5 cm Gemberwortel
Bereiding marinade:
- Doe de soya saus, olie en suiker in een mengkom.
- Pers de limoen uit en voeg toe.
- Pers zes teentjes knoflook uit in de kom.
- Schil een dik stuk gember van 5 cm lang, snij overdwars in flinterdunne plakjes en voeg het toe.
- Was de Spaanse pepers, verwijder zaad en zaadlijsten, snij overdwars in smalle reepjes en voeg het toe.
- Roer de marinade goed door elkaar tot de suiker geheel opgelost is.
Pak een bakplaat. Leg daar wat bakpapier op. Smeer de spareribs goed in met de marinade, doe dit aan beide kanten. Bewaar het restant van de marinade. Leg de spareribs met vlezige kant boven op de plaat (dus holle kant beneden). Dek de spareribs af met aluminiumfolie en laat het in ieder geval een nachtje in de koelkast staan. 24 uur is smaakvoller. Heb je veel spareribs, dan heb je meerdere platen nodig.
Spareribs in de oven
- Verhit de oven voor op 120°C.
- Wrijf ze nog een keer in met wat extra marinade (hou wat over van de marinade). Controleer ligging spareribs (hol beneden, vlezig gedeelte boven).
- Leg de bakplaat in het midden van de oven en laat de spareribs in het midden van de oven een uur langzaam garen.
- Besprenkel de ribbetjes zo nu en dan met wat extra marinade.
- Voor het knapperige velletje zet je de oven na een uurtje op de grillstand 180°C. Ongeveer een kwartiertje tot ze knapperig zijn. Pas op dat je het niet te lang laat grillen, anders drogen de spareribs uit.
Als je grotere hoeveelheden spareribs hebt, stop je meerdere bakplaten in de oven en sla je stap 5 (het roosteren) even over. Haal de bakplaten na een uurtje eruit en rooster de spareribs dan op het moment dat je ze wilt opeten. Oven voorverwarmen en vervolgens grillstand 225°C. Vijf tot tien minuutjes is dan voldoende. Het hoeft alleen warm en knapperig te worden. Ook handig als je spareribs op de barbecue wil roosteren.