Sojasaus of ketjap? Wat is het verschil en wat is handig? En hoe wordt sojasaus eigenlijk gemaakt?
Soyasaus of ketjap
Veel mensen denken dat sojasaus of ketjap inwisselbaar zijn bij recepten. Terwijl het eigenlijk toch wel verschillende producten zijn. Om het nog wat ingewikkelder te maken, is er ook best veel verschil tussen bepaalde merken ketjap of sojasaus. Wat is nu handig om te weten?
Allereerst. Ketjap en sojasaus zijn wel allebei gemaakt van soja, maar ketjap is een wat dikke, zoete, stroperige saus die gebruikt wordt in de Indonesische keuken. De Japanse sojasaus is wat dunner en zout van smaak. Dus onthou. Dunner is zouter, dikker is zoeter. Een handig artikel over de verschillende soorten sojasauzen is verschenen op de handige website culy.nl. Daar ook de tip gevonden om geen zoutarme sojasaus te gebruiken, maar gewoon de gewone sojasaus te verdunnen met wat water als je bijvoorbeeld een zoutarm dieet moet volgen. En de tip om te bepalen of een sojasaus van goede kwaliteit is: kantel het flesje en bekijk de kleur van de sojasaus. Als de kleur helder roodbruin is, heb je exemplaar van goede kwaliteit te pakken.
Soyasaus maken
Nieuwsgierig naar hoe sojasaus gemaakt wordt?
Kijk dan eens naar de volgende filmpjes.
See How Soy Sauce Is Still Made Today
Make Haste Slowly: The Kikkoman Creed
Geef een reactie