Wil je controleren hoe origineel een tekst is? Er zijn een aantal handige tools om te controleren op plagiaat.
Plagiaat
Plagiaat is een vorm van fraude. Je neemt het werk van iemand over zonder er iets aan toe te voegen of de bronnen te vermelden. Scholieren gebruiken bijvoorbeeld vaak hele lappen tekst uit Wikipedia in een werkstuk. Natuurlijk ben je dan snel klaar, maar echt heel slim is het niet. Het is namelijk heel eenvoudig te controleren met een aantal handige online tools.
Plagiaat online controleren
Er zijn een aantal tools waar je een tekst in kan voeren welke vervolgens online gecontroleerd worden. In Itslearning wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van de plagiaatcontroletechnologie van Ephorus. Er zijn een aantal tools zoals Plagium, DupliChecker, Plagiarisma, CopyGator en PlagiarismChecker waarmee je op originaliteit kan controleren. Als test hebben wij de Wikipagina over tennis gekopieerd en gecontroleerd op plagiaat.
Plagium is het handigst. Een aantal tools kon de tekst niet verwerken omdat het aantal woorden boven de duizend uitkwam. Dat is bij het controleren van verslagen zeker onhandig. Daarnaast geven de overzichten van Plagium meer informatie. Door middel van overeenkomstpercentages kun je snel zien welke bronnen gebruikt zijn om tot de tekst te komen.
Plagiaatcontrole omzeilen?
Wat moet je dus doen als je een verslag van een schoolgenoot van twee jaar geleden wilt gebruiken en niet gepakt wilt worden op plagiaat?
Het beste is om het te herschrijven in je eigen woorden. Dat kost wel meer tijd. Als het een boekverslag is, kun je bijvoorbeeld ook een Engelse boekverslag opzoeken en dat online vertalen. Even de namen aanpassen en de zinnen controleren en eventueel wat weglaten. Zo produceer je zo een boekverslag.
Controleer het op originaliteit. Gebruik dan niet Ephorus want dan weten de docenten dat ook. Maar gebruik liever Plagium. Als deze maar 10% aangeeft, dan zit je met Ephoruscontrole waarschijnlijk ook wel goed.