Elk weekend zitten sportkantines vol met mensen. Geen wonder dat er op veel tv reclames staan. Hoe doe je dat handig?
Narrowcasting
Narrowcasting is simpelweg het uitzenden van informatie middels televisieschermen. Omdat in veel kantines al televisieschermen staan, is het niet zo heel moeilijk om deze in te zeten of informatie over de sportclub te geven. Bovendien kan je het ook inzetten om advertenties van je sponsors te tonen.
Narrowcasting techniek
Narrowcasting, ook wel digital signage genoemd, klinkt heel ingewikkeld. Maar het is eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld. Voor narrowcasting heb je natuurlijk een televisiescherm nodig en een afspeelapparaat wat je informatie toont.
In principe zou je ook een PowerPoint of een filmpje continu kunnen afspelen op een televisiescherm. Verbind een computer (oude laptop bijvoorbeeld) met je televisiescherm en speel het maar af. Nadeel is dat je elke keer naar de kantine moet als je de informatie wilt wijzigen. Natuurlijk zou je de computer op afstand kunnen overnemen en zo de informatie vanaf thuis kunnen aanpassen. Maar er zijn handigere methoden om eenvoudig én zonder al te veel kosten te doen aan narrowcasting in je sportkantine.
Narrowcasting met Xibo
Xibo is een stukje software waarmee je eenvoudig aan narrowcasting kan doen. Je kan Xibo gratis op een eigen server installeren. Maar voor de meeste mensen is het handiger om gebruik te maken van de betaalbare clouddienst. Xibo in the cloud kost een paar tientjes per jaar (uitgaande van 500MB opslagruimte en 2GB maandelijkse bandbreedte). De 2GB bandbreedte klinkt niet veel, maar zal in de praktijk meer dan voldoende zijn voor de meeste sportverenigingen. Xibo laadt namelijk de informatie van de server alleen maar als deze nieuw/nieuwer is.
Qua kosten ben je dan nog wat kwijt aan licenties voor afspeelapparaten. Achter elk televisiescherm heb je namelijk een afspeelapparaat nodig. Het handigste is om een Android TV box te nemen. Deze starten automatisch op zodat je daar het minste gedoe van hebt. Xibo rekent (eenmalig) wat licentiekosten voor een Xibo Android afspeelapparaat (zo’n 20 euro). Er zijn extra upgradekosten per Android afspeelapparaat (4 GBP wat ongeveer 5 euro is) als er een nieuwe Xibo versie uitkomt. Dat gebeurt eens in de 18 maanden en je bent niet verplicht om over te gaan naar de nieuwere versie. De licentiekosten vallen dus reuze mee.
En het voordeel van het gebruik van Xibo is dat je vanaf thuis (of elke andere plek) online bij Xibo kan. Je kan dus eenvoudig op afstand de informatie aanpassen. Even een een nieuw plaatje, filmpje of wat tekst plaatsen en het komt automatisch op alle schermen in de sportkantine. Het maakt ook niet uit of je nu één televisiescherm hebt staan of veel meer.
Xibo afspeelapparaat
Je televisie is het scherm waarop de informatie getoond wordt. De informatie beheer je centraal via de Xibo dienst en dat toon je op je televisieschermen door het eraf te halen. Een televisie kan dat niet zelf, dus daar gebruik je een klein computertje voor: een Xibo afspeelapparaat. Een Xibo afspeelapparaat kan een Windows computer/laptop zijn, maar qua energiegebruik is het handiger om gebruik te maken van een zogenaamde TV box. Het lijkt een beetje op een Apple TV, maar handiger is het om een TV box te nemen welke draait op Android.
Uiteraard zijn er ook Windows TV boxen, maar deze lijken vaak wat problemen te hebben met de warmte (zie ook dit bericht) waardoor zo’n Xibo afspeelapparaat crashed. Ofwel er komt niks meer op je televisiescherm. De beste ervaringen met Xibo zijn met Android afspeelapparaten. Neem overigens niet zo’n Android HDMI TV stick. Dat lijkt handig, maar ook daar zijn wat gemengde ervaringen mee. Je kan je wel voorstellen dat de zo’n compacte TV stick wat moeilijker de warmte kan afvoeren, dan een aparte tv box.
Het handigste is om een apart boxje te nemen. Op deze webpagina vind je enkele door Xibo aanbevolen Android Xibo afspeelapparaten. Voor de beste verbinding kan je het beste kiezen voor een Android TV box welke je met een ethernetkabel of WiFi kan verbinden. Een aan/uit knop lijkt handig, maar is het eigenlijk niet. Je zult zien dat mensen in de sportkantine natuurlijk dat knopje indrukken. En dat kun je van afstand niet aanzetten. Dus gewoon een apparaat nemen zonder aan/uit knopje. Als de box dan niet online is, vraag je gewoon even of iemand ‘de stekker erin wil stoppen’. Als je een televisiescherm rechtopstaand wilt gebruiken, moet je wel een Android TV box hebben welke het scherm ook kan draaien (portrait mode).
In januari 2018 worden drie Android TV boxxen aangeraden waarvan twee van DS Devices. Deze kun je alleen bij DSDevices.com aanschaffen. De derde aanrader is de Minix Neo Z64. Dit is al een vrij oude Android TV box en heeft een aan/uit knop. Waarschijnlijk ben je voordeliger uit door een recentere Android TV box aan te schaffen via.
Als het een zogenaamde slimme Android televisie is, kun je ook proberen om de Xibo client software erop te installeren. Dan heb je helemaal geen Xibo afspeelapparaat nodig. Hier een bericht van iemand die zijn Philips TV werkend kreeg met Xibo (Developer mode en vervolgens installatie Xibo m.b.v. ES Explorer). Of het met jouw televisie werkt, hangt er vanaf of je een Android smart tv hebt én of de televisie fabrikant toestaat dat je apps installeert (zogenaamde ‘side loading’). Als je een Amazone TV box hebt, kun je eventueel Xibo ook daarop uittesten.
Moet het zo goedkop als mogelijk, dan kun ook een goedkope Android TV box aanschaffen via Aliexpress.com (affiliate link). Zoek op: Android TV box. Voor een paar tientjes kun je daar al een Android TV box met de laatste Android versie krijgen. Hou wel rekening met zo’n drie verzendtijd. Het moet immers uit China komen. Een merk waar goede verhalen over zijn is MXQ.
Narrowcasting implementeren in sportkantine
De techniek van narrowcasting implementeren is niet ingewikkeld. Er zijn verschillende online diensten welke zo geïmplementeerd zijn. Xibo is een goede én voordelige narrowcasting dienst. Naast de Xibo dienst moet je wat Xibo afspeelapparaten aanschaffen. Test het eens uit met wat Android TV boxen.
De techniek is niet heel ingewikkeld. Waar je meer tijd mee kwijt bent, is de content. Je moet namelijk leesbare content maken. Vaak zie je in de sportkantine’s veel te veel tekst. Werk met afbeeldingen en kreten. Vermijd het gebruik van zinnen op het scherm. Mensen willen dat toch niet lezen. En laten wij eerlijk zijn. Kun jij wel de kleine letters op het scherm lezen. Dus handiger is het gebruik van afbeeldingen. De rest lezen de mensen dan wel op de website of uit een email nieuwsbrief. Dat is veel handiger. Dus zoek iemand die handig is met afbeeldingen maken en het leuk vind om daar creatief mee bezig te zijn. Je hoeft echt niet iemand te zoeken die handig is met Photoshop. Er zijn hele eenvoudige gratis tools zoals bijvoorbeeld Canva waar je heel snel leuke afbeeldingen mee kan maken. Tip: gebruik custom dimensions 1920 voor width en 1080 voor height. Dan heb je een afbeelding welke netjes past op je televisiescherm. Vervolgens laat je ze de afbeeldingen in Xibo stoppen en dan komt het ‘automatisch’ op de schermen in de sportkantine. Handig toch?