Zelf kaasfondue maken is een stuk lekkerder dan een kant en klare kaasfondue te gebruiken. Het maken van kaasfondue is heel makkelijk alleen het klont vaak.
Op internet heb ik de volgende handige websites gevonden met tips ter voorkoming van klonten van kaasfondue:
Deliciousmagazine.nl en
Brambring recepten
De tips zijn:
- beetje citroensap toevoegen
- eerst wijn binden met wat aangelengde maizena en pas daarna geraspte kaas toevoegen
De laatste tip lijkt strijdig met de tip welke ik in de Volkskrant las:
Wacht niet te lang met toevoegen van kaas. Wijn kookt door zijn alcoholgehalte bij ongeveer 80 graden. Kaas smelt bij die temperatuur, maar wordt in de buurt van 100 graden gummi. Wacht je te lang, dan is er te veel alcohol weg en verschuift het kookpunt naar boven.
Dus verwarm wijn in een steelpan, doe er knoflook uit de pers bij, doe de kaas in de pan als de wijn borreld en draai het vuur laag. Al roerend smelten tot de kaas mooi glad is. roer de maïzena los met een minidrupje water en giet dat in de pan. Roeren tot het geboden is.
Eet smakelijk.