Je iPad is gekoppeld aan het scherm, maar is niet geheel beeldvullend. Erg onhandig. Een oplossing.
Verschillende beelden
Het lijkt zo simpel. Even een adapter/verloopstukje halen en dan je iPad maar verbinden met de televisie. En dan zie je opeens dat het beeld van de iPad niet het gehele scherm vult. Bij sommige mensen zijn het smalle zwarte randen boven en onder het scherm. Maar soms is het beeld wel heel klein.
De reden is dat televisies breedbeeldschermen zijn (16:9). iPads (4:3) en iPhones (15:10) zijn echter ontworpen om rechtop te gebruiken. Je begrijpt dat er verschillen zijn in de beeldverhouding (aspect ratio). Op zich geen probleem voor televisies. Deze is vaak zo ingesteld dat het automatisch het beeld uitvult. Voor films geen probleem. De mensen zien er wel wat dikker uit én bij de randen valt soms wat beeld weg. Maar je hebt wel een lekker gevuld beeld en bij televisie maken dat soort details vaak niet zo veel uit.
Bij presentaties is dat echter wel vervelend. En Apple heeft daar een oplossing voor gevonden. Een iPad staat zo ingesteld dat het altijd het gehele scherm toont. Logischerwijs hou je dan wat zwarte randjes rondom het beeld.
Soms zijn de zwarte randjes wel heel dik (en is het daadwerkelijke beeld) erg klein. Dat ligt waarschijnlijk aan de instelling van je televisie. Kijk even bij de beeldinstellingen en zoek naar beeldverhouding ook wel aspect ratio genoemd. Probeer wat andere instellingen daarvoor uit. Gebruik bijvoorbeeld de instelling ‘native’ (tip van BeamerhurenHaarlem.nl).
iPad vult bijna het gehele scherm
Met deze tip kun je zorgen dat je zoveel mogelijk van het scherm vult. Helemaal zal niet lukken, maar nu snap je in ieder geval waarom het handig is dat je iPad het gehele scherm niet vult.