Internet voor ZZP-ers. Welke providor is de beste keuze en welke kosten zijn aftrekbaar?
Internet
De meeste ZZP-ers werken veel thuis. Als je vanuit huis werkt, is een goede (lees betrouwbare) internetverbinding nog belangrijker dan voorheen. Maar vergeet de andere belanghebbenden niet. Thuis is ook de plek waar je huisgenoten televisie kijken, Netflix-en, muziek streamen en gamen. De verleiding is dan ook groot om in te gaan op een glasvezel abonnement van 100 Mbit. Dat klinkt toch goed en dan moet het gamen toch ook sneller gaan? Verrassend genoeg blijkt dat in de praktijk niet altijd het geval te gaan. De meeste mensen vinden de technische details niet zo belangrijk, maar je hoeft niet heel technisch te zijn om te begrijpen waar je op moet letten en wat handig is.
Hoeveel bandbreedte heb je nodig?
De meeste mensen zegt bandbreedte niks. Terwijl het eigenlijk niet zo ingewikkeld is. In de meeste huishoudens is de grootverbruiker Netflix. Volgens Netflix zelf heb je 5 Mb/s nodig voor HD kwaliteit en 25 Mb/s nodig voor Ultra HD-kwaliteit. Dus als je met zijn vieren woont in een huis en je kijkt gelijktijdig naar vier verschillende HD schermen, is dat alleen voor Netflix 20 Mb/s. Als je in de huiskamer een 4K scherm hebt, kom je met zijn vieren op 40 Mb/s.
Reken op ongeveer hetzelfde verbruik als het gaat om video’s vanaf Youtube.
Voor online gamen (bijvoorbeeld op PS4) kan het bandbreedteverbruik best oplopen. Bij het spelen ben je bijvoorbeeld vaak ook aan het chatten en muziek aan het luisteren. Ga uit van zo’n 24 Mb/s. Maar als je ook TV binnenkrijgt over dezelfde lijn (is het geval bij glasvezel) dan moet je ook nog eens rekenen op een benodigde bandbreedte van zo’n 16-24 Mb/s (zie dit artikel over bandbreedteverbruik)
Voor overige toepassingen heb je echt veel minder bandbreedte nodig en uiteraard doet niet iedereen alles tegelijk.
Uitgaande van bovenstaande kun je dus een aantal scenarios berekenen:
- Je bent met zijn tweeën thuis en iemand kijkt op de 4K TV en boven ben je online aan het gamen: benodigd 50 Mb/s.
- Je bent met zijn vijfen en drie mensen kijken Netflix op de smartphone/tablet, 1 maakt huiswerk met Youtube (muziek) en er is iemand aan het gamen: benodigd 44 Mb/s.
- Met zijn vijfen en iemand kijkt op de TV over glasvezel, er zijn twee personen aan het gamen en twee maken huiswerk/kijken Netflix: 82 Mb/s
- Met zijn vijfen en iemand kijkt op de TV via kabel, er zijn twee personen aan het gamen en twee maken huiswerk/kijken Netflix: 58 Mb/s
Je ziet dat je eigenlijk niet zo snel zo veel bandbreedte nodig hebt. Maar hoe komt het dan dat het internet boven zo traag is?
Trage internet?
Veel mensen denken dat internet traag is omdat ze niet genoeg bandbreedte hebben. Ofwel het idee is dat de anderen in het huis zoveel doen op internet dat je boven dan minder bandbreedte hebt waardoor het internet traag is. De logische oplossing lijkt dan om een internetverbinding met meer bandbreedte te nemen. Bijvoorbeeld zo’n glasvezelverbinding van 100 Mbit.
Maar de kern van het probleem is niet de hoeveelheid bandbreedte van je internetverbinding welke je krijgt van je internetprovidor. Het probleem is de internetverbinding in je huis. De meeste mensen gebruiken namelijk een draadloze verbinding. De meeste mensen gebruik standaardapparatuur en hebben dat ergens op de begane grond staan. Boven wordt dan vaak via wifi van internet gebruik gemaakt. Helaas verlies je dan wat bandbreedte en soms is er helemaal geen wifi verbinding (bij beton bijvoorbeeld). In een situatie als deze is het al goed als je zo’n 30% van de bandbreedte overhoudt. Van bijvoorbeeld een 60 Mb/s verbinding hou je dan in dit voorbeeld boven maar zo’n 20 Mb/s over. Als er in huis meerdere mensen dingen doen op het internet, is dat nog minder. Vandaar dat de internetverbinding boven sneller lijkt als er elders in huis minder gebruik wordt gemaakt van internet. Je kan dit oplossen door bijvoorbeeld glasvezel met een bandbreedte van 100 Mb/s. Maar als je het bovenstaande stukje gelezen hebt, weet je dat dit de situatie niet hoeft te verbeteren. Bij glasvezel (ten opzichte van kabel) gaan de televisiebeelden ten koste van de internetbandbreedte. Als je geen normale televisie kijkt, maakt dat niks uit. Als je wel gewoon televisie kijkt, betekent dat je eigenlijk sowieso van de 100 Mbit bandbreedte wat afgaat voor televisiebeelden. Per televisie is dat waarschijnlijk tussen de 5 en de 25 Mb/s. Als je dan vanuit gaat dat je boven zo’n 30% overhoudt, heb je boven maximaal 25-35 Mb/s. Als er dan elders in het huis ook nog internet gebruikt wordt, neemt dat af. Je snapt al dat glasvezel niet per definitie de internetsituatie verbetert.
Een echte oplossing om trage internet aan te pakken is om de internetverbinding in huis aan te pakken. Waarschijnlijk is het signaal boven te zwak. Je kan natuurlijk wat internetkabels (ethernetkabels) naar boven doortrekken of in plaats van de standaard router een eigen betere router aanschaffen en installeren. Maar de meeste mensen zitten niet te wachten op een dergelijk klusje. Ziggo heeft het wat dat betreft goed begrepen. Zij hebben in hun assortiment een tweetal Wifibooster producten (een access point of een Powerline adapter). Dat zijn producten welke je eenvoudig huis plaatst zodat je overal in huis een goede internetverbinding hebt. Daardoor verlies je minder van de bandbreedte. Daarnaast gaat gewoon televisie kijken bij Ziggo niet ten koste van je internetbandbreedte. Als je een zakelijk contract neemt bij Ziggo heb je bovendien een klantenservice welke 7 dagen per week ook ‘s avonds én in het weekend gratis bereikbaar is. Als je een extra Pro contract afsluit krijg je de garantie dat je altijd binnen 4 uur geholpen wordt en bij storing binnen max 16 uur weer in bedrijf bent. Vergelijk dat eens met andere glasvezelaanbieders. Een goede test is om eens hun klantenservicenummer te bellen en dan de knop voor ondersteuning in te toetsen. Je merkt dan al snel aan de wachttijd dat service niet overal hetzelfde is. Natuurlijk is er bij een groot bedrijf als Ziggo ook wel wat aan te merken, maar je merkt dat zij in alles een stuk stabieler zijn.
Is meer bandbreedte bij online gamen dan niet handig?
De meeste mensen kijken alleen naar downstream snelheid ofwel de download snelheid. Met een snelle verbinding heb je alles snel binnen zodat je lekker snel snel kan spelen. Eenmaal gedownload zal maakt de download snelheid niet zo veel meer uit. Een vertraging tijdens het spel komt door de latency. Een indicatie is de Ping snelheid. Een lage latency (lage Ping) betekent voor jou dat er geen merkbare vertraging is tijdens het spel. Bij een lage latency komt de data snel aan op zijn bestemming. Verplaats jij iets in het spel, dan zal je tegenspeler dat direct merken.
Over het algemeen heeft een bedrade internetverbinding een lagere latency dan een draadloze internetverbinding. En als de draadloze internetverbinding wat ‘harder moet werken om contact te leggen’ dan zal de latency ongetwijfeld ook niet best zijn. Een internetprovidor welke meer bandbreedte aanbiedt, zal dan ook geen oplossing zijn. Je hebt wellicht wat meer bandbreedte, maar aan de latency zal dat niks veranderen.
Als je internet wil verbeteren voor het gamen, dan moet je zorgen dat de internetverbinding tussen de spelcomputer en de internetrouter/modem beter wordt. Dus of een internetkabel (ethernetkabel) of producten zoals de Wifiboosters van Ziggo.
Ziggo ervaringen
Net zoals de meeste (grote) bedrijven doet Ziggo iets als jij het aan hun vraagt. Maar dan komen zij ook met reële oplossingen. En in feite is het ook niet zo moeilijk. Zo bijzonder is het nou ook allemaal weer niet. Uiteraard zijn er betere producten op de markt dan de standaardproducten van Ziggo. Maar wie heeft er nou tijd en zin om dat uit te zoeken? De Ziggo producten werken goed en de zakelijke ondersteuning bieden voldoende ondersteuning. Daarnaast kun je extra producten afnemen zoals Wifiboosters, vaste IP-adressen (handig voor bewakingscamera bijvoorbeeld) en extra service garanties. Hier ter plekke wordt de beloofde internetsnelheid overal in huis gehaald. Daarnaast weet je dat Ziggo eventueel capaciteit bijschakelt als de garantie niet gehaald wordt. Andere internetprovidors bieden ook een garantie, maar als je de kleine letters leest, is dat vaak in de vorm van een korting. Terwijl je als ZZP-er gewoon een goede internetverbinding wil.
Internet voor ZZP-ers
Als ZZP-er wil je een betrouwbare internetverbinding. Maar je wil ook dat de internetverbinding snel genoeg is voor iedereen in het huis. Kijk niet alleen naar de bandbreedte welke de internetprovidors je aanbieden. Uiteindelijk gaat het ook om de kwaliteit van de internetverbinding. Dat bepaalt in huis hoeveel bandbreedte en latency er is.
Bij Ziggo krijg je als ZZP-er een factuur op je bedrijfsnaam. Dat doen de meeste internetprovidors. Maar Ziggo gaan wat verder dan alleen de tenaamstelling. Zij bieden ook extra ondersteuning en echte garanties. Bij problemen is dat wel zo handig. Een nadeel van Ziggo is dat zij relatief weinig bandbreedte lijken te bieden. Voor de meeste huishoudens is een Ziggo Start abonnement (60/10 Mb/s) echt wel voldoende. Als je nu klachten hebt over een ‘trage internetverbinding’ laat dan de installateur van Ziggo de modem installeren en vermeld dit ook even bij het afsluiten van het contract. Ziggo zal dan Ziggo Wifibooster producten inzetten om te zorgen dat het internet overal snel genoeg is. 60 Mb/s lijkt weinig ten opzichte van de 100 Mb/s glasvezelabonnementen, maar vergeet niet dat televisie bij glasvezel er nog vanaf gaat. Uiteindelijk zul je merken dat vooral de Ziggo Wifibooster producten een groot verschil uitmaken in de snelheid van internet in huis.
Daarnaast kun je bij Ziggo tussentijds naar een andere abonnement overgaan. Je kunt bijvoorbeeld overstappen naar Ziggo Complete 250/40 Mb/s. Als je een fotograaf bent, zul je de snellere uploadverbinding wel waarderen. Maar voor de meeste mensen zullen de extra capaciteit niet nodig hebben, dus begin daar niet mee. Waarschijnlijk zul je deze extra capaciteit nooit gebruiken nu het ‘trage internet’ opgelost is door de inzet van de Ziggo Wifibooster producten.
Geef een reactie