Je hebt een houtoven gekocht, maar wat nu?
Buitenkoken
Toch wel de trend van 2015. Buitenkoken in een houtoven. Natuurlijk is het dé oven voor lekkere houtoven pizza’s. Maar ook Voor de echte fijnproevers is het genieten van vis, vlees, kip of wild ut de houtoven. Heerlijk mals en vooral niet droog vleed. Met de bijzondere houtsmaak aan je gerechten.
Vuurtje stoken?
Zoals alles is het even wennen. Eerst moet je natuurlijk een houtoven aanschaffen. Best veel keuze, maar na de aanschaf ben je er nog niet. Je moet namelijk wel leren werken met vuur.
Een vuurtje stoken is niet moeilijk. Je moet natuurlijk eerst wel het goede hout kopen. Je kan speciale pizzahout kopen (kleine stukjes hout) bij bijvoorbeeld Pizzajolly.nl of Raimondipizzahout.nl. Maar voor thuisgebruik is het waarschijnlijk handiger en voordeliger om plaatselijk een adresje voor haardhout te zoeken. In de buurt van Amsterdam heb je bijvoorbeeld deKruuk.nl. Let wel even op dat je onbewerkte hout gebruikt. Je werkt namelijk wel met voedsel. Gebruik eikenhout, essenhout (brandt langzaam, knettert niet, geeft veel warmte), beukenhout of esdoornhout (brandt wat sneller op dan eiken, beuken en essenhout) (bron: Italieplein.nl).
Haardhout is vaak gedroogd, maar zelf drogen is niet lastig. Je hebt nu immers een eigen oven waarin je dat kan doen! In dit voorbeeld filmpje zie je hoe een vuurtje gestookt wordt in een houtoven en hoe de houtblokken gedroogd worden in de oven.
Zoveel hout heb je waarschijnlijk niet nodig. Je oven is waarschijnlijk een stuk kleiner. Met zo’n 6 blokken ben je er wel. Gebruik liever geen aanmaakblokjes. Een beetje papier is voldoende. Met een gasbrander is het makkelijker aansteken. Het opstoken gaat waarschijnlijk ook een stuk sneller dan in voorbeeldfilmpje. Na 60 tot 90 minuten moet je wel de juiste temperatuur bereikt hebben.
Kijk maar eens naar dit filmpje met een kleinere houtoven.
Hoe maak je een pizza in een houtoven?
Gelukkig zijn er wat handige filmpjes.
Voor pizzadeeg heb je overigens niet veel nodig. Meng het meel in een kom met de gist, drieenhalve deciliter warm (niet heet) water, een scheut olijfolie en wat zout. Kneed een minuut of tien stevig door en laat afgedekt een uurtje rijzen.
Andere gerechten uit de houtoven
Je kan natuurlijk nog veel meer met je houtoven dan pizza en brood.
Jamie Oliver laat in dit filmpje zien hoe je vlees klaarmaakt in een houtoven:
Of een lekkere kip:
Jamie zou trouwens eerst wat olie over de rozemarijn doen. Hier vind je een ander recept voor kip in de houtoven.
Ook erg lekker: Flammkuchen.
Temperatuur meten
Erg belangrijk is de temperatuur. Voor de verschillende gerechten heb je andere temperaturen nodig. Zo heb je voor pizza’s wel 350 tot 400 graden nodig. Het bakken van pizza’s gaat bij deze temperatuur in anderhalf tot 2 minuten. 325 graden is bijvoorbeeld een goede temperatuur voor broodjes. Bij 300 graden kook je gebraden vlees en groenten of stoofschotels en eenpansgerechten waaronder lasagne. Bij 200 graden gevulde taarten en gebak. Of 150 graden voor quiche. Als je oven geen meter heeft, kun je een IR thermometer gebruiken. Er zijn IR thermometers die wel tot 500 graden kunnen meten. Even richten en je weet van elke plek in de oven hoe warm het is. Hier link naar IR thermometers op Conrad.nl (affiliate link).
Schoonmaken van de houtoven
Schoonmaken is heel eenvoudig. Verdeel de nog gloeiende asresten over de gehele ovenvloer en sluit de broodoven met de ovendeur. Alle resten en vlekken branden dan weg. Om ook de laatste restjes as te verwijderen veeg je de ovenvloer nog een keer snel na met een harde borstel (geen synthetisch). Dompel de harde borstel wel vooraf onder in een emmer water om spontaan ontbranden van de borstel te vermijden. Niet te nat, wat dit is erg slecht voor de ovenvloer (bron: fornino.nl).