Gourmetten is leuk. Zeker tijdens de Kerstdagen wordt er veel gegourmet, maar hoe voorkom je gourmet luchtjes?
Voorkomen is beter dan…
Gourmetten en steengrillen met zijn allen is leuk en gezellig. Maar de blauwe baklucht die nog dagen in huis blijft hangen. Wat kun je doen? Enkele handige tips.
Voorkomen is beter dan genezen. Ventileren is dus wel zo handig. Sluit eerste alle deuren naar de rest van het huis. Dan blijft de ‘geur’ in ieder geval beperkt tot één ruimte. En ventileer deze ruimte dan door een raam of deur op een kiertje open te zetten. Zeker de afzuigkap ook aanzetten.
Maar je kunt de ergste ‘geuren’ ook voorkomen door bijvoorbeeld geen vis te gourmetten. Bak dat eventjes gewoon op het aanrecht. En gebruik in plaats van boter bijvoorbeeld Croma vloeibaar.
En neem in plaats van olijfolie of zonnebloemolie liever arachideolie of nog beter kokosolie of druivenpitolie.
Wat kun je doen tijdens het gourmetten?
Heb je dan nog steeds altijd last van geuren? Zet dan vooraf een flinke sloot koffie en schenk dat in een pan en zet dat op een laag pitje tijdens het gourmetten. De koffie geur neutraliseert de vieze luchtjes.
Of prik een kruidnagel in een sinaasappel en leg dat neer.
Je kan ook een sponsje drenken in azijn en dat op een schoteltje neerleggen.
Wat kun je doen na het gourmetten?
Op een natuurlijke wijze een ’tegengeur’ produceren? Zet een steelpannetje op het vuur (laag pitje) met daarin een beetje azijn en de vieze gourmetlucht verdwijnt vanzelf.
Of verbrand een laurierblaadje. Ruikt heerlijk bij vlees.