Met Google Sites heb je zo een eenvoudige website gemaakt. Er zijn betere alternatieven waarmee je mooiere websites kan maken. Maar Google Sites is erg handig als je informatie met elkaar wilt delen.
Met Google Sites kun je de toegang namelijk eenvoudig beperken tot uitsluitend diegenen die erbij moeten. Zo kun je eenvoudig en agenda’s, spreadsheets en foto’s veilig met elkaar delen op een website. Google Sites is dus ideaal voor teams en projecten. Deze beknopte Google Sites handleiding is een stap-voor-stap uitleg voor het het maken van een website met Google Sites.
Voorbereiding
Je hoeft dit voorwerk niet nu te doen en kan direct doorgaan met het bouwen van een website in Google Sites. Het voordeel van nu doen, is dat je later sneller door kan met het afronden en online zetten van je website. Dit voorwerk bestaat uit:
- Registreer een domeinnaam
- Verzin wat inhoud voor je website
- Google account aanmaken. Je kan ook je bestaande Gmail (Google account) gebruiken.
Handleiding Google Sites
Google Sites is heel simpel. Je hoeft niks te programmeren ofzo. Een paar regeltjes invullen en wat muisklikken verder en je hebt al een website online. Je moet wel een Google Account hebben. Waarschijnlijk heb je deze al, maar anders open je gelijk een gratis account.
Stap-voor-stap installatie Google Sites (nieuwe versie):
- Ga naar Google Sites.
Klik op Plus-teken (rechtsonder scherm) om nieuwe site aan te maken. - In het volgende scherm kun je een paginatitel opgeven en je site een naam geven. Voer hier een naam in waarin de inhoud duidelijk naar voren komt. De naam van je site wordt ook het webadres (url) van je website als je niet een domeinnaam gaat registreren. Stel dat je een website maakt over het bouwen van een website. Je kunt het dan “Website Bouwen” noemen. Sitenaam en paginatitel kunnen overigens hetzelfde zijn. Je webadres wordt dan automatisch: https://sites.google.com/view/website-bouwen. Pro tip: De paginatitel is belangrijk voor SEO (H1 tags). Gebruik hierin de zoektermen waarmee mensen zouden zoeken naar jouw website.
- Je website en je voorpagina (home page) is nu aangemaakt, het is nu tijd om de website te vullen met inhoud. Begin met het aanmaken van wat pagina’s. Voorbeelden van pagina’s en inhoud vind je in het artikel Inhoud website. Een pagina maak je aan door eerst op de knop “Pagina’s” te klikken.
Vervolgens klik je op Plus-teken (rechtsonder scherm) voor een nieuwe pagina.
Voer een naam voor de pagina in en druk op “Klaar” om de pagina aan te maken. Herhaal dit totdat je alle pagina’s hebt aangemaakt welke je nodig hebt. Op het scherm zie je dat de pagina’s automatisch in een navigatiemenu bovenaan je website geplaatst worden. - Het is nu tijd om de pagina’s te vullen met inhoud. Onder “Pagina’s” klik je de pagina aan welke je wilt vullen en vervolgens klik je op “Invoegen”.
Vervolgens kun je allerlei inhoud toevoegen zoals tekst en afbeeldingen. Je voegt bijvoorbeeld tekst in door op het “Tekstvak” te klikken en afbeeldingen door op “Afbeeldingen” te klikken.
Pro tip: Standaard wordt tekst als “Normale tekst” weergegeven. Als je meer tekst hebt, kan je boven de paragrafen ook een koptekst gebruiken. Dat is beter voor de leesbaarheid en de vindbaarheid. Titels krijgen de H1 tag en Kopjes krijgen een H2 tag. - Afbeeldingen toevoegen gaat net zo eenvoudig. Je kunt een eigen afbeelding (eigen foto’s bijvoorbeeld) uploaden of je kunt een andere foto selecteren door bijvoorbeeld te zoeken onder de Google Afbeeldingen.
Op dezelfde wijze kun je ook allerlei andere inhoud (content) invoegen zoals Google Maps, Youtube, Agenda, Spreadsheets, Documenten en Formulieren. - Een bijzondere handige formulier is een contactformulier. Hiermee kunnen bezoekers eenvoudig contact met je opnemen. Uiteraard kun je je emailadres intikken op je website, maar dan ga je waarschijnlijk veel ongewenste spamberichten ontvangen. Gebruik dus een contactformulier. Een contactformulier maak je eerst aan op Google Forms. Je kan een geheel eigen formulier aanmaken of een bestaande template gebruiken zoals “Contactgegevens”. Het is handig om het formulier openbaar te maken zodat iemand het kan invullen zonder ingelogd te zijn op Google. Dit doe je door het vinkje uit te zetten bij “Inloggen vereist” onder de instellingen van het formulier.
Zodra je dit formulier aangemaakt hebt, kun je dat toevoegen in Google Sites, bijvoorbeeld op een speciale pagina “Contact”. Ga terug naar je Google Sites website en kies eerst de pagina (via Pagina’s) en vervolgens voeg je het Formulier in (via Invoegen>Formulieren). Dit doe je door dubbel te klikken op het formulier of “1 klik plus een klik op knop invoegen”. - Eigenlijk ben je er nu bijna al, maar met een paar klikken op de knop kan je het uiterlijk van je website veranderen door een andere thema te kiezen. Ga naar Thema’s en kies daar een Thema uit.
- Je kunt nu je website online zetten door eenvoudig op de knop “Publiceren” te drukken.
Je krijgt dan een ander scherm met daarin een aantal instelmogelijkheden. Zo kun je de url aanpassen of een eigen domeinnaam (Aangepaste URL) instellen. Je kan ook instellen wie de site kan zien en of zoekmachines zoals Google jouw website moeten meenemen in hun zoekresultaten.
Druk hier nog een keer op de knop “Publiceren” om de website vast te leggen en online te plaatsen. - Je website is nu online! Bekijk hier de website Website Bouwen welke wij gemaakt hebben met behulp van deze beknopte handleiding.
Eigen domeinnaam
De standaard url van een Google Sites website is zo iets als: https://sites.google.com/view/website-bouwen. Als je een eigen domeinnaam hebt, kun je deze koppelen aan je Google Sites website. Als je nog geen domeinnaam hebt, kun je voor een paar euro per jaar al een eigen domeinnaam registereren. Let even op dat je je domeinnaam registreert bij een partij waar je de zogenaamde DNS gegevens (gratis) kan aanpassen zodat je het eenvoudig zonder extra betaling kan koppelen aan je Google Sites. Een goede domeinnaamregistratieburo is Transip.
Google Sites website mooier maken
Google Sites is vooral bedoeld om efficiënt informatie te delen. Er zijn wel manieren om een Google Sites website mooier te maken. Met enkele eenvoudige aanpassingen kan het er best aardig uitzien. Meer tips over het opfraaien en het maken van aanpassingen vind je in: Google Sites website mooier maken.
Gaat het je niet om het delen van documenten enzo, maar heb je een website nodig om je activiteiten te promoten? Dan kun je beter een ander hulpmiddel gebruiken om snel een een website te maken: kies dan voor deze eenvoudige website generator.