Soms kan het handig zijn om je adresgegevens niet voor iedereen openbaar te laten zijn.
Website anoniem registreren
Soms kan het handig zijn om een domeinnaam anoniem te registreren. Wellicht heb je een bedrijf aan huis en wil je niet dat iedereen je thuisadres kan opvragen. Of ben je de het zat ongewenste emailberichten en telefoontjes van telemarketeers te krijgen. Allerlei hele legitieme redenen om je website anoniem te registreren.
Welke gegevens kunnen mensen achterhalen?
Normaliter kunnen mensen via de zogenaamde whois-informatie erachter kunnen komen wie jij bent. Bij registratie van een domeinaam moet je namelijk allerlei gegevens verstrekken zoals:
- naam van domeinnaamhouder (bij particulieren)
- adres van de domeinnaamhouder
- naam, adres en telefoonnummer van de administratief contactpersoon voor de domeinnaam
- naam, adres en telefoonnummer van de technisch contactpersoon voor de domeinnaam
Iedereen kan met een eenvoudige WHOIS zoekopdracht zo jouw gegevens achterhalen. Bij sommige domeinnamen worden niet alle geregistreerde gegevens weergegeven. Bij .NL-domeinen wordt enkel de houdernaam en e-mail adres van het administratief contact weergegeven als het om een bedrijf gaat. Bij een particuliere eigenaar zal alleen het e-mail adres van het administratief contact getoond worden (zie SIDN en privacy). Soms kan de SIDN instemmen met een verzoek om de gegevens anoniem te houden, maar dit gebeurt alleen onder stricte voorwaarden.
Anoniem domeinnaam registreren
Er is een manier om jouw contactgegevens te verbergen. Je kunt namelijk een domeinnaam registreren en vervolgens jouw contactgegevens verbergen. Via een dienst genaamd Privacy Protect verschijnen dan hun gegevens in de Whois van je domeinnaam.
Het werkt heel simpel:
- Je registreert eerst op de normale wijze je domeinnaam.
- Vervolgens vraag je de dienst Privacy Protect aan. Zij registreren dan jouw domeinnaam op naam van het hostingbedrijf zodat hun gegevens in de Whois komen te staan. Jij blijft wel de eigenaar van de domeinnaam.
Overigens is het anoniem registeren niet een oplossing om illegale activiteiten te verbergen. Ook bij deze wijze van anoniem registereren van je domeinnaam kunnen opsporings- of handhavingsautoriteiten eenvoudig je gegevens opvragen. Het is wel een uitkomst als je een bedrijf aan huis hebt of als je je hobby niet bij de buren bekend wilt laten zijn of als je gewoon alle ongewenste spam-berichten zat bent.
Nadelen domeinaam anoniem registreren
Er zitten ook wat nadelen aan Privacy Protect. De extra kosten vallen wellicht mee maar er zijn nog meer nadelen.
Nadelen Privacy Protect:
- Jouw gegevens kunnen toch (nog) inzichtelijk zijn. Je moet namelijk eerst je domeinnaam registreren voordat je Privacy Protect kan aanvragen. Er zijn tools waarmee mensen een zogenaamde ‘historic search’ kunnen doen en dan kunnen achterhalen wie de vorige eigenaren zijn van het domeinnaam. Niet gemakkelijk voor iedereen, maar mensen die een beetje handig zijn met internet, kunnen wel zo allerlei gegevens achterhalen.
- Privacy is mooi. Maar voor je bezoekers kan het ook een drempel opwerpen. Als zijn niet zien wie jij bent, kunnen zij vraagtekens zetten bij de betrouwbaarheid.
- Niet op alle domeinnaamextensies kun je Privacy Protect aanvragen.
- Technisch gezien ben je vanuit het perspectief van de ICANN of CIRA niet de eigenaar van de domeinnaam. Deze staat immers op naam van de Privacy Protect organisatie.
Domeinnaam anoniem registreren
Een domein anoniem registreren is handig en niet moeilijk. Het registreren van een domeinnaamen en het vervolgens aanvragen van de Privacy Protect dienst via Yourhosting (affiliate link) is relatief eenvoudig. Het werkt zeker goed tegen spam-berichten en telemarketeers. Als mensen er meer moeite in stoppen kunnen zij toch de adresgegevens voordat Privacy Protect inging achterhalen. Bij bijvoorbeeld .COM-domeinnamen zijn dat best wat gegevens. Misschien is het dan handiger om alleen een .NL-domeinnaam te registreren als particulier. Van particuliere domeinnaamhouders is alleen het mailadres van de administratieve contactpersoon zichtbaar in de Whois. Als je dan speciaal daarvoor een emailadres aanmaakt en vervolgens Privacy Protect afneemt, heb je nog meer privacy.