Gefrituurde Chipirones. Heerlijk gerecht. Je kan me er wakker voor maken.
Tapas
Spanje, natuurlijk is het een mooi land waar de zon schijnt en de mensen vriendelijk zijn. Het komt misschien nog wel het beste naar voren als je uit eten gaat. En dan met name tapas. Gezellig samen de meest lekkere dingen eten. En één van de lekkerste tapas is toch wel de gefrituurde Chiperones.
Gefrituurde Chiperones

Natuurlijk ken je wel de Calamares. Ofwel de gefrituurde intkvisringen. Chiperones zijn mini inktvisjes die in hun geheel worden gefrituurd met een korrelig en krokant jasje dat het inktvisje sappig houdt. Deze mini inktvisjes/mini pijlstaartinktvisjes ook wel puntillitas, chipirones of calamaritos heten, kun je gewoon bij de vishandel krijgen. En anders kunnen ze het wel voor je bestellen. Het is een bijvangst van de garnalen, dus tijdens het garnalenseizoen (zomer) zijn ze beter verkrijgbaar. Diepgevroren is geen probleem, want dan worden ze juist malser.
Over het wel of niet schoonmaken ben ik nog niet uit. Volgens het recept van Marcus Huibers is dat niet nodig. Als je dat wel wilt doen, maak je ze als volgt schoon. Maak de inktvisjes schoon. Trek de koppen uit de hulzen. Maak de hulzen goed schoon. Haal het vel eraf, verwijder de ingewanden en spoel schoon.
Helder? Kijk anders even naar het volgende fragment in deze Spaanse video:
http://www.youtube.com/watch?v=yFRw2qtaCuw&t=0m34s
Of kijk eens naar deze video over het schoonmaken van (grotere) inktvissen.
http://www.youtube.com/watch?v=vTpgg918oZM
Verder is het eigenlijk heel simpel.
Je hebt het volgende nodig:
- 1 kilo mini intkvisjes
- 1 liter olie (arachide of olijfolie) om te frituren
- Wat grove meel of anders patentbloem
- Zeezout
- Een citroen
- 1 liter arachide of olijfolie om in te frituren
Je verhit de olie vervolgens in een grote hoge pan (bijvoorbeeld je wok) tot 180 graden. Je kan dat testen met een stukje brood. Als dat binnen enkele seconden bruin kleurt, is het zo ver.
Strooi wat zout over de inktvisjes en stop ze vervolgens in een plastic (diepvries-) zak en strooi er wat meel over. Even schudden en ronddraaien en klaar voor frituren!
Stop ze vervolgens stuk voor stuk in de olie. Bak ze in kleine porties in zo’n twee/drie minuten. Goed laten uitlekken op wat keukenpapier. Serveren met wat citroen.
Lekker!