Hoe voeg je het handigst een beschrijving toe?
Beschrijving?
Als een foto afgedrukt wordt, kan je makkelijk iets op de achterkant zetten. Zo weet je later dat het de neven Klaas en Piet zijn. Met digitale foto’s wordt dat al iets ingewikkelder. En wat doe je als je de oude fotoalbums in gaat scannen? Waar laat je de teksten en commentaren bij de foto’s?
De bestandsnaam?
Je de naam van het fotobestand gebruiken om een beschrijving toe te voegen. Maar bestandsnamen zijn niet zo geschikt voor lange beschrijvingen. Het handigste is om een bestandsnaam kort en uit sleutelwoorden te laten bestaan. Hierdoor kun je later de foto’s makkelijker terugvinden.
In dit handige artikel adviseren ze je het volgende:
- Begin met een datum: makkelijker sorteren. Bijvoorbeeld 1940-05-04
- Gebruik een x als je de exacte datum niet weet. Zo kun je dat later makkelijker rechtzetten. Bijvoorbeeld 1940-05-xx
- Gebruik dan wat sleutelwoorden. Bijvoorbeeld 1978-05-04 voetbal karel
Zo kun je makkelijk sorteren en zoeken in je collectie gescande foto’s.
Je (lange) beschrijving kun je elders toevoegen.
Beschrijving
Vroeger was het eigenlijk makkelijker. Je schreef het gewoon op de achterkant van een foto. Natuurlijk kun je via bijvoorbeeld Photoshop een tekst aan een foto toevoegen. Maar daarmee verander je de foto. Het handigste zou een apart tekstvakje zijn. Met foto editing sofware als Picasa en iPhoto is dat zo gedaan (zie dit artikel).
Het is eigenlijk heel eenvoudig. Je dubbelklikt in Picasa op een foto en vervolgens zie je in het nieuwe scherm onder je foto een ruimte waar je een beschrijving kan toevoegen. Klik op “Maak een titel” en vervang dat door jouw beschrijving. Als je klaar bent druk je op de enter-toets en de beschrijving is aan je foto toegevoegd.
Beetje verwarrend dat Picasa in de vertaling gebruik maakt van het woord “Titel”. Volgens de IPTC metadata standaard is het namelijk het veld “Beschrijving” (description).
Metadata
Er zijn verschillende metadata standaarden zoals de IPTC standaard. Informatie zoals beschrijvingen, copyright en contactinformatie worden opgeslagen in fotobestanden. Elk gegeven is een apart dataveldje. Het verander niet iets aan de foto zelf, maar het is een beetje extra informatie wat bewaard wordt (zie deze handige website over foto metadata) in het fotobestand.
In een ideale wereld wordt er volop gebruik gemaakt van metadata. Bijvoorbeeld om dat te tonen bij een foto wanneer je dat op social media zet. Vreemd genoeg wordt hier echter nauwelijks gebruik van gemaakt (zie Social Media foto metadata test). Dit is vervelend voor fotografen, maar ook voor normale gebruikers.
Om informatie over je foto’s te bewaren voor de ‘eeuwigheid’ is het verstandig om deze op te slaan in de metadata. Het zit dan immers ‘in’ het fotobestand. Het kan echter wel een klus zijn om deze informatie aan je foto’s toe te voegen. Zeker als je een stapel oude foto’s in gaat scannen. Er zijn echter een paar handige tools om het toevoegen van metadata aan foto’s eenvoudiger te maken.
Dit handige artikel noemt een aantal tools om foto’s te labellen ofwel te voorzien van extra gegevens in de vorm van metadata. Heel handig is BreezeBrowser Pro. Je kan namelijk de IPTC data voor een aantal foto’s tegelijkertijd invoeren. Zo kun je bijvoorbeeld jouw naam in één keer voor alle foto’s in de “Copyright” en “Author” velden zetten. Je vult het in en kiest dan voor “Apply to All” om deze IPTC gegevens te bewaren in alle foto’s welke je geselecteerd hebt. Daarnaast is het een hele handige en snelle fotobrowser. Het kost je wel een paar tientjes.
Er zijn ook een aantal gratis tools om foto metadata in batch aan te passen. Zo heb je JHead, ExifTool en Geosetter. Geosetter werkt het meest eenvoudige. Je kunt heel eenvoudig geo data en IPTC/XMP/Exif data aan foto’s toevoegen. Je kunt dit voor elke foto individueel doen. Maar ook voor een setje door jou geselecteerde foto’s. Bijzonder handig om informatie zoals een beschrijving toe te voegen aan foto’s.