Houtskool of briketten? En hoe zorg je dat je snel kan barbecueën?
BBQ
Barbecueën is leuk. Maar het wachten totdat je kan grillen, duurt altijd zo lang. Natuurlijk kun je een brikettenstarter gebruiken, maar ook zonder een brikettenstarter kun je eigenlijk best snel barbecueën.
Houtskool versus briketten
In plaats van briketten kun je bijvoorbeeld ook houtskool gebruiken. Briketten hebben het voordeel dat ze lang branden. Met sommige briketten kun je wel tot 4 uur barbecueën. Nadeel is dat het langer duurt voordat ze op temperatuur zijn. Houtskool is sneller op temperatuur. Nadeel is dat ze opgebrand zijn na ongeveer twee uur. En dat je wat meer asdeeltjes hebt. De temperatuur van het vuur is ook wat hoger dan briketten, dus het vlees is sneller gaar. Dus als je haast hebt, kun je beter houtskool gebruiken.
Aanmaakblokjes
Je hebt twee soorten aanmaakblokjes. Laat de witte liggen. Deze bevatten wasbenzine of kerosine. Ze branden sneller, maar je eten gaat er wel een beetje naar stinken. Gebruik gewoon de bruine aanmaakblokjes. Deze zijn gemaakt van geperst karton met een milieuvriendelijke brandpasta. Dus ruikt lekkerder, is gezonder en ook nog eens goedkoper dan de witte aanmaakblokjes.
BBQ aansteken
Een goed filmpje is over het aansteken van de bbq is natuurlijk te vinden op Youtube.
Het is in feite heel simpel.
Leg wat aanmaakblokjes (4 tot 10 aanmaakblokjes) op het eerste (het onderste rooster). Steek de aanmaakblokjes aan en leg op het tweede rooster een laag briketten of houtskool.
Als jouw bbq geen twee rooster heeft, stop je de aanmaakblokjes in het midden van een laag houtskool/briketten. Stapel je de kolen zo dat je een soort piramide bouwt om het vuur. Vuur is in het midden het warmst. Dus pak na een tijdje een oude vleestang en leg de zwarte kolen in het midden. Wanneer de houtskool goed gloeit kan het over de barbecue verspreid worden.
Kijk eens naar dit filmpje.
Als de vlammen gedoofd zijn en de houtskool of briketten bijna grijs kleuren is het tijd om te grillen. Je barbecue heeft dan de juiste hitte bereikt om het vlees mooi te grillen. Dat moet toch lukken binnen een half uurtje.