Airfryer versus frituurpan. Welke is handiger in de sportkantine?
Airfryer ter vervanging van de frituurpan
In veel huishoudens staat al een Airfryer. Tegelijkertijd draaien steeds meer sportkantines op bardiensten waarbij leden de frituurpan moeten bedienen. Natuurlijk is frituren niet echt lastig, maar het ruikt wel en zorgt soms voor wat onveilige situaties. Daarnaast claimen Airfryers dat de snacks gezonder zijn als ze bereid zijn in een Aifryer. Dus waarom vervang je de frituurpan niet voor een Airfryer in de keuken van een sportkantine?
Airfryer
In een Airfryer wordt aangezogen lucht opgewarmd tot een temperatuur van rond de 200 graden Celsius. Door de constante werveling van de hetelucht wordt het gerecht gegaard en ontstaat er een krokant korstje.
De bereidingstijd van een Airfryer is iets langer dan in een friteuse. Een Airfryer is echter eerder klaar voor gebruik dan een friteuse. Het duurt gewoon even voordat het frituurvet in een frituurpan heet genoeg is.
Qua vet lijkt de frituurpan het af te leggen tegen een Airfryer. Maar als je eens goed kijkt naar ovefrites en speciale frites voor Airfryers, zie je nog iets anders dan het prijsverschil. De inhoud verschilt iets net als het vetgehalte. Dit ligt namelijk hoger bij ovenfrites en Airfryer frites. Waarschijnlijk hebben ze de frites al wat voorgebakken om ze wat meer smaak te geven (zie dit artikel).
Ook zijn niet alle snacks lekker uit een Airfryer. Zo wacht ik nog op een lekkere bitterbal uit een Airfryer. Misschien ook wel logisch als je er wat langer over nadenkt.
Qua gezondheid is het overigens wel de vraag of een Airfryer wel echt gezonder is. Lees een dit artikel en dit artikel over AGE’s en de hoeveelheden schadelijke acrylamide die zich vormen als het zetmeel te heet wordt gemaakt.
Airfryer in sportkantine
Een Airfryer zal de frituurpan niet echt vervangen in de keuken van een sportkantine. De kosten van de speciale snacks voor Airfryers zijn hoger dan gangbare snackproducten.
Of het echt (zo veel) gezonder is, is de vraag. En als je grotere hoeveelheden wilt bereiden, is een Airfryer wel trager dan een frituurpan.
Het is wel een stuk veiliger in gebruik. Zeker als er maar één persoon achter de bar staat, is het wel behelpen als je moet frituren.
Wellicht is de Airfryer een aanvulling voor de frituurpan. Dan gebruik je de Airfryer tijdens de ‘rustige’ momenten en de frituurpan tijdens de drukke momenten. Het handigst is dan wel om een speciaal Airfryer assortiment te voeren.
Dan zet je bijvoorbeeld op de ‘menukaart’ dat de frituursnacks vanaf 21 uur verkrijgbaar zijn en dat tot 21 uur een speciaal assortiment is (met Airfryer snacks).